Η Ομόνοια, ο Ρουμάνος διαιτητής και η Ευρώπη




Έγινε πολλής ντόρος για την «αδικία» εναντίων της Ομόνοιας στην Ευρώπη, έγινε λόγος για αλλοίωση αποτελέσματος, για κλοπή πρόκρισης, για χρηματισμό του Ρουμάνου διαιτητή κτλ.
Επειδή  θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, καθίσαμε και μελετήσαμε τις επίμαχες φάσεις, έχουμε ολοκληρωμένη άποψη και σας την παρουσιάζουμε χωρίς φόβο και πάθος, τώρα που πέρασαν μερικές μέρες και βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα:

Το γκολ του Φοφανά: Το γκολ κακώς ακυρώθηκε! Ο Φοφανά, τρυπώνει παλληκαρήσια ανάμεσα στους δύο Ρώσους και παίρνει την μπάλα και σκοράρει. Το γκολ έπρεπε να μετρήσει.  Ο Ρουμάνος διαιτητής έκανε λάθος και η Ομόνοια σε αυτή τη φάση έχει αδικηθεί!

Το «γκολ» του Ποτέ: Είδαμε όλοι στις τηλεοράσεις ότι ο Ποτέ έφυγε από κανονική θέση. Ο επόπτης (ΠΡΟΣΕΞΤΕ: ο επόπτης, όχι ο διαιτητής), έκανε λάθος σε βάρος της Ομόνοιας και της έκοψε μια πολύ υποσχόμενη φάση η οποία πιθανόν να οδηγούσε σε γκολ. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε πάντως με καθαρή ακύρωση γκολ αφού η υπόδειξη δόθηκε νωρίς και οι παίκτες της Δυναμό χαλάρωσαν (ενώ σε αντίθετη περίπτωση, πιθανών να έτρεχαν προς το τέρμα και να απέτρεπαν το γκολ). Ο επόπτης έκανε σοβαρό λάθος εναντίων της Ομόνοιας στη φάση αυτή.

Μη καταλογισμός πέναλτι: Μερικοί μιλούν για την μη κατακύρωση ενός πέναλτι εναντίων της Ομόνοιας. Δεν πιστεύω ότι ή συγκεκριμένη φάση έπρεπε να δοθεί πέναλτι. Αλλοίμονο σε κάθε άγγιγμα και σε κάθε βουτιά μέσα στη περιοχή να δινόταν πέναλτι…

Το δεύτερο γκολ της Δυναμό: Το έχω δει πολλές φορές. Αυτό που βλέπω εγώ είναι το εξής: Ο Μορέιρα σε πρώτο χρόνο βγαίνει με δύναμη μέσα στη μικρή περιοχή πάνω στον παίκτη της Δυναμό. Κτυπάει αυτόν, δεν βρίσκει μπάλα και πέφτει στο έδαφος (σε πρώτο χρόνο δεν υπήρξε φάουλ . Αν έγινε κάποια παράβαση αυτή μάλλον την έκανε ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας). Η φάση συνεχίζεται η μπάλα κατευθύνεται προς τον παίκτη της Δυναμό. Ο Μορέιρα ο οποίος στο μεταξύ έχει σηκωθεί τρέχει ξανά και πετάγεται μαζί με τον έγχρωμο ποδοσφαιριστή των Ρώσων. Ο παίκτης της Δυναμό πηδάει ψηλότερα παίρνει την κεφαλιά και σκοράρει. Δεν βλέπω να έγινε κάποια παράβαση. Πιθανών οι δύο πρωταγωνιστές να ήρθαν σε σωματική επαφή μέσα στη μικρή περιοχή της Ομόνοιας αλλά – αν έγινε αυτό έγινε με την κίνηση του ομονοιάτη τερματοφύλακα. Ο παίκτης της Δυναμό δεν βλέπω να έκανε κάποια κίνηση που να μπορεί να θεωρηθεί φάουλ… Το γκολ για μένα καλώς μέτρησε (Έχω δικά μου μάτια και δική μου κρίση και δεν παρασύρομαι από τη χειραγώγηση που προσπαθεί να κάνει ο αθλητικογράφος κατά τη ζωντανή περιγραφή).

Συνοψίζοντας  λοιπόν, σε γενικές γραμμές αδικήθηκε.  Τα πιο σοβαρά διαιτητικά λάθη ήταν ο μη καταλογισμός του γκολ του Φοφανά και η λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ, από τον επόπτη,  σε μια πολύ υποσχόμενη επίθεση της.  

Ο Ρουμάνος πρώτος διαιτητής ο οποίος τα άκουσε (και εξακολουθεί να τα ακοούει), ευθύνεται  μόνο για την ακύρωση του πρώτου γκολ. Και χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του ρωτώ κάτι πολύ απλό: Αν ήθελε να σπρώξει σκόπιμα τη Δυναμό, θα απέβαλλε τον ποδοσφαιριστή της με δεύτερη κίτρινη κάρτα και  ενώ είχαν απομείνει 20 περίπου λεπτά και η ομάδα που ήθελε να βοηθήσει κυνηγούσε το σκορ; Θα απέβαλλε παίκτη της ομάδας που ευνοούσε κάνοντας την Ομόνοια που είχε παίκτη παραπάνω και σκορ πρόκρισης,  το ακλόνητο φαβορί; Δεν ήταν πολύ πιο εύκολο να του χαριστεί στην (ούτω ή άλλως) αμφιλεγόμενη κάρτα; (Η δικαιολογία μερικών ομονοιατών σε αυτό το επιχείρημα ότι  ο διαιτητής έδειξε την κάρτα κατά λάθος, είναι τουλάχιστον αστεία! Δεν μπορείς να χρεώνεις στα λάθη ενός διαιτητή που σε αδικούν σκοπιμότητα ενώ στις πράξεις του που σε ευνοούν αφέλεια και λάθος… Είναι πολύ χαζό να υποστηρίζεις ότι κάποιος που τα πήρε και ήρθε για να σε σφάξει έκανε τέτοια απροσεξία…).

Ναι, ο διαιτητής έκανε λάθη! Ναι, αδίκησε την Ομόνοια! Μήπως όμως η Ομόνοια αδίκησε και μόνη της τον εαυτό της; Όταν χάνεις με 1-2, έχοντας βάλει ένα αυτογκολ, και δεχόμενος το δεύτερο γκολ στο 93’, όταν οπισθοχώρησες ενώ για 20 λεπτά έπαιζες με παίκτη παραπάνω και ενώ η αντίπαλος είχε στείλει τα μηνύματα (είχε και δοκάρι πριν το γκολ), μήπως έχεις και εσύ τις ευθύνες σου;

- Και μια τελευταία φιλολογική ερώτηση:  Αν στη φάση του δεύτερου γκολ, η κεφαλιά πήγαινε άουτ, ο αγώνας έληγε 1-1 και η Ομόνοια έπαιρνε την πρόκριση, πάλι θα κατάγγελλε τον διαιτητή; Θα εξακολουθούσε να μιλά για εντεταλμένη διαιτησία;

*Το γεγονός ότι η Ομόνοια τελείωσε και τα δύο παιχνίδια απέναντι στη Δυναμό Μόσχας με παίκτη παραπάνω (δύο παίκτες της Δυναμό αποβλήθηκαν με κόκκινη κάρτα), το θυμάται κανείς;

1 σχόλιο:

  1. Εμάς ισοφάρισαν μας χωρίς να περάσει ούτε μισή μπάλα τη γραμμη.red star Βελιγράδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή