Zήτω η 28η Oκτωβρίου!

Σήμερα ο Ελληνισμός γιορτάζει μια μεγάλη μέρα της τεράστιας ιστορίας του. Μιας μέρας που έκανε για άλλη μια φορά όλους τους Έλληνες περήφανους σαν λαό. Και σε αυτή την χρυσή σελίδα της ιστορίας μας οι Κύπριοι έδωσαν μαζικά το παρόν τους δίνοντας το αίμα τους για να βοηθήσουν την Μητέρα Πατρίδα.

Την 28η Οκτωβρίου 1940 στις 3 τα ξημερώματα, ο Πρέσβης της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι, έδωσε τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο του ζητούσε η Ελλάδα να αφήσει τα στρατεύματα της Ιταλίας να περάσουν ανενόχλητα και να τους παραχωρηθούν κάποια στρατηγικά σημεία της χώρας. Το τελεσίγραφο αυτό υπήρξε συνέχεια του βομβαρδισμού του αντιτορπιλικού Έλλη που έγινε στις 15 Αυγούστου 1940 κατά τους εορτασμούς στην Τήνο.

Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Μεταξά εκλέγηκε πραξικοπηματικά και είχε κάποιους ιδεολογικούς δεσμούς με το καθεστώς του Μουσολίνι στην Ιταλία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναλογιζόμενος το αίσθημα και την επιθυμια των Ελλήνων απέρριψε την πρόταση των Ιταλών με την φράση "Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο". Παράλληλα ο Ιωάννης Μεταξάς με διάγγελμα του μέσω ραδιοφώνου κάλεσε τον λαό να αντισταθεί για να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το διάγγελμα αυτό έκλεισε με τον παρακάτω τρόπο:

"Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν πράγματι είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας της οποίας μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλο το Έθνος θα εγερθή σύσσωμον. Αγωνισθήτε δια την πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά μας και τας ιεράς μας παραδόσεις. Νυν υπέρ πάντων ο αγών."
Και οι Έλληνες του 1940 έδειξαν ότι ήταν αντάξιοι των προγόνων τους. Αντιστάθηκαν για να υπερασπιστούν τα ιερά χώματα της Ελλάδας και τους δικούς τους ανθρώπους. Πολέμησαν ηρωϊκά αναγκάζοντας εχθρούς και συμμάχους να θαυμάζουν τον ηρωϊσμό του Έλληνα στρατιώτη. Κατά τον πόλεμο με την πάνοπλη Ιταλία όχι μόνο αντιστάθηκε αλλά κατάφερε να απελευθερώσει και τα σκλαβωμένα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου. Τελίκα μετά από πολύμηνες μάχες ο στρατός μας υπέκυψε όταν δέχθηκε επίθεση και από την δεύτερη στρατιωτική υπερδύναμη την Γερμανία που εισέβαλε από τα βόρεια της Μακεδονίας.



4 σχόλια:

  1. μια καλόπιστη παρατήρηση

    εφόσον οι αποελίστες τιμούν την αντίσταση ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό
    δεν είναι λίγο αντιφατικό να υπάρχει ακόμη ανοχή σε ναζιστικά σύμβολα όπως η σβάστικα;

    δηλαδή αυτοί που φέρουν τις σβάστικες το 40 θα πολεμούσαν εναντίον των ελληνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Την Κύπρο την ξεχνάτε στους Τούρκους την πουλάτε»!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμοία ανοχή σε ναζιστικά σύμβολα!
    ΑΠΟΕΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μπράβο που θυμάστε τις εθνικές επετείους

    ΑΠΟΕΛ = ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή